
المپیاد زیستشناسی چیست؟
المپیاد زیستشناسی معتبرترین تورنومنت علمی زیستشناسی دانشآموزی هم در سطح کشوری و هم در سطح جهانیـه. در سال ۱۳۷۶ و با همت دکتر محمد کرامالدینی المپیاد زیستشناسی ایران با هدف کلی ترویج علم زیستشناسی و اعزام تیم ملی به المپیاد جهانی پایه گذاری شد.
مراحل المپیاد زیستشناسی چیست؟
آزمون مرحله اول کسایی که سال دهم و یازدهم هستن میتونن توی این آزمون شرکت کنن. ثبتنامش هم توی همه مدارس کشور با بخشنامهای که از طرف باشگاه دانشپژوهان جوان بهشون ارسال میشه انجام میشه. زمان برگزاری این آزمون بهمن ماه هر ساله. در حال حاضر شامل حدود ۳۰ تا ۴۰ سؤال چند گزینهای هست. هر سال حدود ۲۰هزار نفر شرکت کننده داره که حدود ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ نفرشون برای شرکت توی آزمون مرحله دوم قبول میشن. کف قبولی آزمون (یعنی نمره آخرین فرد قبول شده) هم معمولا بین ۲۰ تا ۳۰ درصده. آزمون مرحله دوم کسایی که توی آزمون مرحله اول قبول شدن میتونن توی این آزمون شرکت کنن. زمان برگزاریش اردیبهشت ماه هست. در حال حاظر شامل حدود ۳۰ تا ۴۰ سؤال صحیح/غلط و تشریحی کوتاهپاسخه. توی این آزمون ۳۰ تا ۴۰ نفر قبول میشن و ‘تیک سبز’ رو برای شرکت توی دوره تابستانی میگیرن. کف قبولی آزمون هم معمولا بین ۴۰ تا ۶۰ درصده. دوره تابستانی دوره تابستانی یا همون دوره ۴۰ نفر توی تهران برگزار میشه (امکانات اقامت به صورت رایگان برای دانشآموزای شهرستانی در نظر گرفته میشه) و به مدت ۲-۳ ماه ادامه داره. طی این دو سه ماه برای بچهها کلاسهای آموزش تئوری و آزمایشگاه برگزار میشه و آخر دوره هم آزمونهای سنجشی برگزار میکنن و بر اساس نمرات، به ۸ نفر مدال طلا میدن و به بقیه هم نقره یا برنز. دوره آمادگی تیم ملی اون ۸ تا طلا وارد دوره تیم یا همون دوره طلاها میشن و بعد از هفت هشت ماه کلاس و آزمون و… چهار نفرشون تیم میشن و میرن المپیاد جهانی، افتخارآفرینی میکنن و با مدالهای رنگارنگ برمیگردن به کشورمون 🙂
تسهیلات المپیاد چیست؟
طلاهای المپیاد از کنکور معاف هستن و میتونن توی هر دانشگاه و هر رشتهای که میخوان تحصیل کنن. نقرهها و برنزها هم ۲۰ درصد سهمیه کنکور براشون در نظر گرفته میشه که توی قبولی دانشگاه کمک زیادی بهشون میکنه. هم طلاها، هم نقرهها و هم برنزها عضو بنیاد ملی نخبگان میشن که خودش nتا تسهیلات براشون داره. از وام و کمک هزینه و خروج از کشور بگیر تا معافیت سربازی و ثبت شرکت دانشبنیان و کلی چیز دیگه…
آیا در المپیاد سهمیه وجود دارد؟
نه. اینجا بر خلاف کنکور خون همه یهرنگه!
آیا المپیاد ریسک نیست؟
بذار این جوری بگم: المپیاد یه فرصته! یه فرصت ارزشمنده که فقط الان میتونی ازش استفاده کنی. نه تنها از خوندنش لذت میبری و کلی مطلب و چیزهای علمی و خفن یاد میگیری، بلکه المپیاد دیدگاه و ’تکنیک فکر کردنی‘ رو بهت یاد میده که همیشه و همهجای زندگی به دردت میخوره. اگه مدال هم بگیری که دیگه نون و کرهست! از پِرِستیژ و احترام بگیر تا معافیت کنکور و سربازی و …! حتی اگه مدال نگیری، باز هم بازی رو بردی! از چیزایی که یاد گرفتی و توی کنکور و دانشگاه و همهجا بهدردت میخورن بگیر تا کلی دوستای درستحسابی که پیدا کردی و چند سال دیگه همهشون مثل خودت دکتر و استاد دانشگاه و آدمای گنده و خفنی میشن که همیشه هَوات رو دارن و هیچوقت تنهات نمیذارن. المپیاد خوندن ریسک نیست و هیچوقت ازش پشیمون نمیشی. ولی المپیاد نخوندن و المپیادی نشدن حسرتی رو به دلت میذاره که همیشه گریبانتو میگیره و وِلِت نمیکنه. نمونهاش همین بچههای تک رقمی و دو رقمی کنکور (بگذریم از اینکه کلیشون المپیادیان، منظورم اونهاییشونه که هیچوقت المپیاد نخوندن) که هنوز هم بعد از چندین و چند سال از ’المپیادی‘ نشدن پشیمونن و این ’ای کاش…‘ همیشه توی ذهنشون هست.
آیا من هم میتوانم؟
اتفاقا اولین سؤالی که توی ذهن خیلیها پیش میاد همین سؤاله! من هم میخوام خیلی واضح و صادقانه بهت جواب بدم. اساسا همه افراد موفق از جمله المپیادیها سه تا ویژگی بارز دارن: هوش + انگیزه و پشتکار + برنامهریزی صحیح اگر توی اون چندتا مدرسه خوب شهرت درس میخونی و جزء شاگرد زرنگهای مدرسهت هستی، همین یعنی تیک مورد اول که همون هوش هست رو میگیری. ’مگه میشه؟ مگه داریم؟‘ آره همینیه که میگم! میخوای دقیقتر و علمیتر برات بگم؟ خیلی خلاصه و یهجوری که حوصلهت هم سر نره. طبق کارهای آماریای که انجام شده، بهترین دانشآموزای بهترین مدارس منطقهای از نظر هوشی، تیزهوش (Superior) با ضریب هوشی >۱۲۵ هستن. تحقیقات آماری هم نشون دادن کسایی که ضریب هوشی توی این رده رو دارن، از نظر توانایی ذهنی و هوش پتانسیل رسیدن به هر درجه علمی رو دارن و تنها عامل تعیین کننده موفقیت علمی برای این افراد بقیه فاکتورها مثل personality و conscientiousness هستن (به زبان ساده همون پشتکار و برنامهریزی صحیح خودمون!). همه المپیادیهای موفق هم همین بودن. هیچ المپیادیای از مریخ نیومده بیاد مدال بگیره! :دی از نظر پشتکار هم بذار همین اول راه تکلیفت رو روشن کنم. المپیادی باید بخواند و بخواند و بخواند! و اما بیایم سراغ مورد آخر یعنی همون انگیزه و برنامهریزی صحیح. این دیگه کار ماست! برات برنامه و طرح درس مدون ریختیم که خیالت از برنامهریزی صحیح راحت باشه، توی کانال تلگرام مشاوره و راهنماییت میکنیم و مثل یه رفیق حواسمون بِهِت هست. کلی برنامه و فعالیت هم برات تدارک دیدیم… خلاصه پشتت هستیم و حسابی هَوات رو داریم.